Archives for category: Uncategorized

During Systems, Sites, and Building the thing that we talked about that I’ve learned the most from was probably passive solar design strategies. As a fourth year, it’s a shame that I wasn’t able to take this class earlier because I have already tried to incorporate some of the solar design concepts into my work in studio. I thought that the contemplation space exercise was great and a good combination of using the passive solar design strategies and using strategic site orientation and things like that. I think that overall, one of the best theme of the course was learning about the psychrometric chart in terms of human comfort. I didn’t realize that the levels and toleration of human comfort is really based on where you live and the temperature variations that you are used too. This combined with the idea of using solar design strategies in a building to maintain a comfortable temperature is something that architecture students don’t necessarily think about when designing a building for studio class. In a studio curriculum that is so focused on the visual outcome of the building, it is always just a plus if you have some environmental considerations incorporated in your building scheme. I think that there should be some carry through of the themes that we cover in this class into the studio curriculum and maybe each person has to meet a minimum of requirements to make sure the building they design is somewhat sustainable or even just conscious of the environment around them. The Bay Game I thought was another important exercise and although I didn’t really understand all the roles to begin with, as the game went on I began to understand how each move affected everyone else. Although I admit the fishing part is still kind of lost on me I liked how the land regulators at the end were getting together to strategize and make moves so that they could change the outcome of the actions of everyone else. Overall, I thought that the passive design strategies will be what I take away from this course the most and the fact that they were really hammered into my head through a few different assignments and exercises.

Designing a system for the efficient provision of food to a city would have to be thought about in term of complex systems. The current system in our society is one of fast food, where there is always a surplus of food that you can get your hands on no matter what time of day. When designing a complex system for food distribution in a city it in important to keep all the aspects of a complex system in mind. They include feedback loops, where change in a variable results in either an amplification (positive feedback) or a dampening (negative feedback) of that change. Also they have strongly independent variables (multiple inputs contributing to observed outputs). Another characteristic is multiple (meta) stable states: where small change in conditional may precipitate a major change in the system. And finally, this type of system has non-Gaussian distribution of outputs, often where the outcomes that are far away from the average are more likely than you might think. In terms of food the factors I would focus on is production and distribution. Regardless of these two factors the fast food system is reliant on growth. The fast food paradigm asks for unparalleled food production wince the consumer wants infinite options at all prices and at all times of the day. This continuous high demand for production causes a negative feedback loop since the choices that don’t get chosen by the consumer, end up being thrown away. When designing a system for a city I would make sure that the production results in an amplification of that change. A way to do this is by eating locally and organic. This preserves the local food economy and instead of putting money into corporation that overproduce cheap food, you put money into local businesses that take care of the local seeds and animals, and produce the right amount to provide for the consumer but also care about waste, since their business directly depends on no money going to waste. Managing this system would mean abolishing all fast food enterprises such as McDonalds and Burger King who don’t consider the waste they produce. This could be done by implementing taxes on waste or considering stronger regulations and rules that curb over production. Managing this system would mean some sort of test or data that each company would have to pass or submit on some sort of regular interval. This system would prove successful if the data shows that the production is producing minimal waste, which could be calculated from data collected.

The other model is a clockwork system, which is a predictable system where the parts are guided to grow and work together in a specific way. This system would be harder to implement since there is no fully predictable outcome of a system like food production and distribution, and you can only rely on historical evidence and past trends. However, the same idea of implementing taxes or incentives to ensure more or less of a waste free system could be produced with a clockwork model system. Instead of the complex system in which the two variables affect each other either inversely or directly, the variables in a clockwork system would have a specific predicted outcome. Either model would help to improve food production and distribution within a city in relation to waste management.

Food cyclereduceWasteCycle

Assignment 5 Systems-1Assignment 5 SystemsFinal-2Assignment 5 SystemsFinal-3Assignment 5 SystemsFinal-4

Sources:

Burket, Chelsea. “The Culture of Traditional Korean Architecture.” Fourth Economy Economic Development Consulting Strategy. Web. 2 Dec. 2014. <http://fourtheconomy.com/the-culture-of-traditional-korean-architecture/>.

Ching, Francis D. K., and Mark Jarzombek. A Global History of Architecture. Hoboken, N.J.: J. Wiley & Sons, 2007. 437-438. Print.

“Passivhaus Institut.” Passivhaus Institut. N.p., n.d. Web. 24 Sept. 2014. <http://passiv.de/en/02_informations/01_whatisapassivehouse/01_whatisapassivehouse.htm&gt;.

Frearson, Amy. “Zaha Hadid’s Dongdaemun Design Park & Plaza Opens in Seoul.”Dezeen Zaha Hadids Dongdaemun Design Plazabr Opens in Seoul Comments. Web. 14 Nov. 2014. <http://www.dezeen.com/2014/03/23/zaha-hadid-dongdaemun-design-plaza-seoul/&gt;.

Design Primer

  • Summer:
    • Overhangs to fully shade in the summer
    • Keep building small because excessive floor area wastes heating and cooling energy
    • Light weight construction with slab on grade and operable walls and windows and shaded outdoor spaces
  • Winter:
    • For passive solar heating face most of the glass area south to maximize winter sun exposure
    • Sunny wind-protected outdoor spaces can extend living areas in cool weather (seasonal sun rooms, enclosed patios, courtyards, verandahs)
    • Organize floor plan so winter sun penetrates into daytime use spaces with specific functions that coincide with solar orientation
  • Cultural
    • Public portion toward the south, private portion toward the north
    • Mountains to the east and west
    • Roof eaves allow for maximum sunlight during the winter and minimum sunlight during the summer
  • Site Placement/Design Proposal
    • siteplansketch

Traditional Korean architecture has always been developed by adapting to the surrounding environment, which has very distinct cultural and climatic characteristics. In Korean architecture, according to the Fengshu order or geomancy, it is preferable to face low hills across a water source to the south and to be surrounded by high hills so you are protected from the wind from the north west. In terms of spacial organization, it is preferable to have an inner court which is surrounded by the main building boundary walls. This court protects from wind, crates shaded areas, and during the day time when the temperature is at its highest level the front courtyard is exposed to sunshine, however if there are trees the temperature will maintain at a comfortable level because of the shade.

Passive House is a new way of construction that share similar concerns with traditional Korean construction but in a more modern way. Just like traditional Koran construction Passive House building aims to revolutionize the comfort and efficiency of buildings by making sure there is a continuous balance of fresh air. This type of construction uses many operable windows and super insulated walls to maintain this balance of fresh air flow and also retain heat. This relates to the Korea incentive of placing buildings in between mountains and at a lower topography. This way they can still achieve fresh air flow without being exposed to raging winds that could disrupt the comfortable balance of hot and cold air.9848593

(http://www.egreengroup.com/passive-house.html)

Sources:

Passive House Building Strategies:

http://www.egreengroup.com/passive-house.html

Traditional Korean Architecture:

http://ac.els-cdn.com/0378778895009469/1-s2.0-0378778895009469-main.pdf?_tid=b68ebe4a-6f70-11e4-bd49-00000aab0f27&acdnat=1416349241_ec4c097f152086734b406c307caef18c

Below is our findings on the climate of Seoul, South Korea and two precedent studies that demonstrate the South Korean historical vernacular design and climate conscious construction.Regional Climate Data-GeneralRegional Climate Data-Sun

Precedents-1Precedents-2

Contemplation Render1

The structure would be made of alternating wood and glass curved pieces arranged in a stepped pattern to create a peak in the roof. Placed on the vacant roof of the drama building, the space would be an ideal spot for stressed out architecture and art students to go outside and take a break. The space is raised onto of the drama building and there is enough empty space surrounding it that it receives a lot of wind. In consideration of passive solar design, my structure takes into account both heating and cooling strategies. Charlottesville has a relatively mild winters and incredibly humid summers. In order to combat the cold, the canopied side of the building is facing south. In order to keep the building cool in the summer time, the building is equipped with operable windows on either end. Also the funnel shape of the structure lends itself to becoming a wind tunnel, creating a breeze through the space. Also the open floor plan is ideal for a passive solar system.

Besides the goals listed in this assignment, I also wanted my structure to echo the landscape and have a form that was simple, yet tactfully designed. Also, since it would be placed in the arts quad it would have to be architecturally interesting and relate to the existing buildings around the site. Both Campbell Hall and the drama building have escaped the classical style of the rest of UVa and my structure would continue in that direction taking into consideration the green principals taught in the architecture school and the curved façade of the drama building. The entrance would be on the east side of the structure, although you would not have to enter the main space to use the building. The overhang on the south side and built in lounge chairs provide ample seating in the shade and the built in bench on the north side provides permanent seating in the sun or the shade depending on the time of day. When entering the main space, the funneling element of the structure provides the illusion of a bigger space since you enter at the smallest point and the structure grows in both width and height. This strategy brings people into the center of the space and creates a social gathering area towards the end when the space is the largest.

The design of this small sanctuary will heighten sensory awareness by calming the person who enters. I have employed many calming strategies such as shaded outdoor space, cross ventilation, and an overall calming curvilinear design that moves through both the walls and the interior furniture. The operable windows directly across from the door create ventilation to maintain a high air quality. Overall the fluidity of the structure creates a calming feel, as does the site of looking out onto Lambeth field and the colonnade. The glass in between the wood and at either end will provide a lot of natural light for the interior at all angles and at most of the times of the day. The built in furniture of the structure makes the space simple since there will be no moving furniture around. When inside the space, a person will feel calm and relaxed and have time to focus on the interesting shadow pattern or whatever else is on their mind.

For precedents I looked at Le Corbusier’s chapel of Notre Dame du Haut in Ronchamp. As a space for contemplation, I thought that there was incredible use of form and light to create a calming and significant presence. I also looked at the Oribe Tea House by Kengo Kuma in the Mino Ceramics Park in Tajimi, Japan. I found the interior of this example very exciting. The layering and undulating effect seems to constantly transform the space, creating a different feeling and setting depending on your positioning in the space. I wanted my structure to reflect the upward curves and lightness of Le Corbusier’s chapel and the interior inconsistencies of the Oribe Tea House.

Overall the structure would be low energy and low cost to assemble, and very little cost and energy to maintain. The pieces would be prefabricated and the construction would consist of assembling and securing them. The structure would be low cost, low maintenance and would provide a relaxing escape to those studying the in Arts Quad.

contemplationspacefloorplan

Render2 render23 interior render

Fine Arts Café, located in Campbell Hall is a great place for contemplation, but also offers many other services. As attached to an academic building it serves a very unique purpose as a “scholarly café”, meaning that the majority of the time you will find people in there studying, meeting with piers or teachers, or taking a break from their studies. This space is also very interesting in that it provides an indoor and outdoor eating or study space. When you walk in, there is an open straight away lined with food to the ordering counter. Along one side of this is a countertop with stools. This counter top is elevated from the bottom seating section and both look out the large windows. Within the lower seating portion, there are a few open tables and then two dividing walls on either end that provide privacy for two tables on either side. The flow through the space seems to be fairly natural since you are guided through the options and up to the counter, and then down through the seating and possibly out to the outdoor seating area. Since it was built for the architecture building, there is no doubt that there was a lot of thought put into the design of the space. However, as someone who dines there frequently, I have been able to observe the space. Although the counter top looks out onto the windows, that space is not used as much as people probably expected that it would. This is due to the fact that counter seating is mostly meant for single seating and it seems that people do not want to eat alone right where everyone enters into the space. I have found that people who are there to eat or study alone would rather situate themselves in a place with a little more privacy, such as the lower seating or the outdoor seating. I found that the most coveted spaces are the tables behind the nooks on either side of the lower seating area. On one side there is a large table that is almost always taken up by only one or two people. Although I can see the intent on giving a possible meeting table some privacy, it doesn’t seem like there would be large meeting groups there. This is because also the small wall does offer some privacy, it does not offer any sound proofing and unless its going to be a quiet meeting, it doesn’t seem like you would want to hold it there, possibly disrupting everyone else trying to eat there. Also Fine Arts Café is also playing music, so sometimes it doesn’t make much sense to have a meeting there, unless you’re having it outside.

As for the overall feel of the space, it is exemplary. The large windows facing the outdoors provide great natural lighting and since they also offer access to the outside, there is great airflow through the space. The space also offers very high ceilings, which contributes to the freshness and brightness of the space. Because of these factors Fine Arts Café has a very friendly and bright feel, which guides the users around the space seamlessly.

3Diagram_Light

3Diagram_sound

 

IMG_0987IMG_6289

IMG_2908